top of page
Search
  • stanevesgrahan

Apkures katli ar inovatīviem risinājumiem un kvalitāti | VIESSMANN



Apkures katli: kā izvēlēties un kur iegādāties?




Apkure ir viens no svarīgākajiem komforta faktoriem mūsu mājokļos, īpaši aukstajos ziemas mēnešos. Lai nodrošinātu efektīvu un ekonomisku apkuri, ir nepieciešams izvēlēties piemērotu apkures katlu, kas atbilst mūsu vajadzībām un iespējām. Bet kā to izdarīt, ja tirgū ir tik daudz dažādu veidu un zīmolu apkures katlu? Šajā rakstā mēs centīsimies atbildēt uz šo jautājumu, sniedzot noderīgu informāciju par apkures katlu veidiem, priekšrocībām, trūkumiem, izvēles kritērijiem un iegādes vietām.


Kas ir apkures katls un kādi ir tā veidi?




Apkures katls ir iekārta, kas degvielu (malku, ogles, briketes, biodegvielu, gāzi, elektrību u.c.) pārvērš siltumenerģijā, ko, savukārt, izmanto telpu apsildīšanai. Apkures katlā kurināmā sadegšanas procesā rodas siltums, kas izmantojot šķidrumu, pārsvarā ūdeni, tiek no katla pārnests uz telpu. Uzsildītā šķidruma cirkulāciju uz radiatoriem parasti nodrošina ar piespiedu cirkulāciju, izmantojot cirkulācijas sūkni vai arī gravitācijas pašplūsmas cirkulāciju. Apkures katli var būt ražoti no tērauda vai čuguna.




apkures katli



Atkarībā no degvielas veida, ko izmanto apkurei, var atšķirt šos apkures katlu veidus:


<h Cietā kurināmā apkures katli




Cietā kurināmā apkures katli ir visizplatītākie un tradicionālākie apkures katli, kas izmanto malku, ogles, briketes vai citu cieto degvielu. Šie katli ir vienkārši un uzticami, bet prasa regulāru degvielas piegādi un uzraudzību. Cietā kurināmā apkures katli var būt ar vienu vai diviem degšanas kamerām, ar vai bez ventilatora, ar vai bez akumulējoša rezervuāra. Cietā kurināmā apkures katlu priekšrocības ir zemas ekspluatācijas izmaksas, augsta efektivitāte un iespēja izmantot vietējo degvielu. Trūkumi ir liels degvielas patēriņš, augsta emisiju līmenis un nepieciešamība bieži tīrīt un pildīt katlu.


Pirolīzes apkures katli




Pirolīzes apkures katli ir cietā kurināmā apkures katlu modifikācija, kas izmanto pirolīzes procesu, kurā malka sadalās siltuma ietekmē uz gāzi un kokogles. Gāze tiek sadedzināta augstas temperatūras kamerā, bet kokogles tiek izmantotas kā papildu degviela. Pirolīzes apkures katli ir efektīvāki un ekonomiski izdevīgāki nekā parastie cietā kurināmā apkures katli, jo tie nodrošina ilgstošu degšanu ar mazāku degvielas patēriņu un zemāku emisiju līmeni. Pirolīzes apkures katlu priekšrocības ir ilgs darbības laiks, augsta lietderības koeficients un iespēja izmantot dažādu veidu cieto degvielu. Trūkumi ir augstas iegādes izmaksas, sarežģīta vadības sistēma un nepieciešamība nodrošināt labu gaisa pieplūdi.


Granulu apkures katli




Granulu apkures katli ir apkures katli, kas izmanto granulas jeb presētas koka skaidas kā degvielu. Granulas tiek automātiski piegādātas no speciāla konteinera uz degšanas kameru ar šnekveida mehānismu. Granulu apkures katli ir ļoti efektīvi un ekoloģiski draudzīgi, jo tie nodrošina augstu lietderības koeficientu un zemu emisiju līmeni. Granulu apkures katlu priekšrocības ir automatizēta darbība, zemas ekspluatācijas izmaksas, mazs degvielas patēriņš un vienk aršu degšanas kvalitāte. Trūkumi ir augstas iegādes izmaksas, nepieciešamība bieži tīrīt un uzturēt katlu, kā arī atkarība no granulu pieejamības un cenas.


Kombinētie apkures katli




Kombinētie apkures katli ir apkures katli, kas spēj izmantot vairāku veidu degvielu, piemēram, malku un granulas, malku un gāzi, gāzi un elektrību u.c. Šie katli ir ļoti universāli un elastīgi, jo tie ļauj pielāgoties dažādiem apstākļiem un izvēlēties izdevīgāko degvielu. Kombinēto apkures katlu priekšrocības ir iespēja optimizēt degvielas patēriņu un izmaksas, kā arī nodrošināt nepārtrauktu apkuri. Trūkumi ir augstas iegādes izmaksas, sarežģīta uzstādīšana un vadība, kā arī lielāks telpas patēriņš.


Gāzes apkures katli




Gāzes apkures katli ir apkures katli, kas izmanto dabasgāzi vai šķidro naftas gāzi (LPG) kā degvielu. Gāzes apkures katli ir vieni no populārākajiem un modernākajiem apkures katliem, jo tie nodrošina augstu efektivitāti, zemu emisiju līmeni un vieglu vadību. Gāzes apkures katli var būt kondensējošie vai nekondensējošie. Kondensējošie gāzes apkures katli ir efektīvāki, jo tie izmanto arī degvielas sadegšanas procesa radušos kondensātu siltumu. Gāzes apkures katlu priekšrocības ir automatizēta darbība, zemas ekspluatācijas izmaksas, mazs telpas patēriņš un ilgs kalpošanas laiks. Trūkumi ir atkarība no gāzes piegādes un cenas, nepieciešamība pieslēgties gāzes tīklam vai uzstādīt gāzes balonus, kā arī augstas drošības prasības.


* Malkas apkures katli - wood heating boilers


* Granulu apkures katli - pellet heating boilers


* Gāzes apkures katli - gas heating boilers


* Elektriskie apkures katli - electric heating boilers


* Kombinētie apkures katli - combined heating boilers


* Pirolīzes apkures katli - pyrolysis heating boilers


* Čuguna apkures katli - cast iron heating boilers


* Tērauda apkures katli - steel heating boilers


* Cietā kurināmā apkures katli - solid fuel heating boilers


* Šķidrā kurināmā apkures katli - liquid fuel heating boilers


* Atmos apkures katli - Atmos brand heating boilers


* Viessmann apkures katli - Viessmann brand heating boilers


* Junkers apkures katli - Junkers brand heating boilers


* Sime apkures katli - Sime brand heating boilers


* Protherm apkures katli - Protherm brand heating boilers


* Solarfocus apkures katli - Solarfocus brand heating boilers


* Centrometal apkures katli - Centrometal brand heating boilers


* Sokol apkures katli - Sokol brand heating boilers


* Eva Calor apkures katli - Eva Calor brand heating boilers


* Ecoforest apkures katli - Ecoforest brand heating boilers


* HKS Lazar apkures katli - HKS Lazar brand heating boilers


* Apkures katlu uzstādīšana - installation of heating boilers


* Apkures katlu remonts - repair of heating boilers


* Apkures katlu serviss - service of heating boilers


* Apkures katlu regulēšana - regulation of heating boilers


* Apkures katlu tīrīšana - cleaning of heating boilers


* Apkures katlu cenas - prices of heating boilers


* Apkures katlu akcijas - promotions of heating boilers


* Apkures katlu atsauksmes - reviews of heating boilers


* Apkures katlu salīdzinājums - comparison of heating boilers


* Apkures katlu kalkulators - calculator of heating boilers


* Apkures katlu veidi - types of heating boilers


* Apkures katlu izvēle - choice of heating boilers


* Apkures katlu iegāde - purchase of heating boilers


* Apkures katlu nomaiņa - replacement of heating boilers


* Apkures katlu garantija - warranty of heating boilers


* Apkures katlu kvalitāte - quality of heating boilers


* Apkures katlu efektivitāte - efficiency of heating boilers


* Apkures katlu lietderība - usefulness of heating boilers


* Apkures katlu drošība - safety of heating boilers


* Apkures katlu tehniskie dati - technical data of heating boilers


* Apkures katlu piegāde - delivery of heating boilers


* Apkures katlu pieslēgšana - connection of heating boilers


* Apkures katlu projektēšana - design of heating boilers


* Apkures katlu sistēmas - systems of heating boilers


* Apkures katlu piederumi - accessories of heating boilers


* Apkures katlu rezerves daļas - spare parts of heating boilers


Šķidrā kurināmā apkures katli




Šķidrā kurināmā apkures katli ir apkures katli, kas izmanto šķidru naftas produktu (dizeldegvielu vai eļļu) kā degvielu. Šie katli ir līdzvērtīgi gāzes apkures katliem savos parametros un darbībā, bet prasa lielāku uzmanību un uzturēšanu. Šķidr ā kurināmā apkures katlu priekšrocības ir iespēja izmantot degvielu, kas nav atkarīga no gāzes tīkla vai elektroenerģijas, kā arī augsta lietderības koeficients un efektivitāte. Trūkumi ir augstas ekspluatācijas izmaksas, liels degvielas patēriņš un uzglabāšana, augsta emisiju līmenis un nepieciešamība bieži tīrīt un apkopt katlu.


Elektriskie apkures katli




Elektriskie apkures katli ir apkures katli, kas izmanto elektrību kā degvielu. Šie katli ir vieni no vienkāršākajiem un drošākajiem apkures katliem, jo tie nesatur kustamās daļas un neizdala emisijas. Elektriskie apkures katli var būt ar vai bez akumulējoša rezervuāra, ar vai bez termostata, ar vai bez programēšanas iespējām. Elektriskie apkures katlu priekšrocības ir viegla uzstādīšana un vadība, zemas uzturēšanas izmaksas, ilgs kalpošanas laiks un iespēja pieslēgties jebkuram elektrotīklam. Trūkumi ir augstas ekspluatācijas izmaksas, atkarība no elektroenerģijas pieejamības un cenas, kā arī zems lietderības koeficients un efektivitāte.


Kādi ir apkures katlu priekšrocības un trūkumi?




Apkures katli ir nepieciešami un noderīgi mūsu mājokļu apsildīšanai, bet tiem ir arī savas priekšrocības un trūkumi, kas jāņem vērā, izvēloties un lietojot tos. Šeit mēs sniegsim vispārīgu pārskatu par apkures katlu priekšrocībām un trūkumiem, bet atcerieties, ka tie var atšķirties atkarībā no konkrēta veida un modeļa.


Priekšrocības




  • Apkures katli nodrošina efektīvu un vienmērīgu telpu apsildīšanu, kas paaugstina komforta līmeni un dzīves kvalitāti.



  • Apkures katli ļauj izmantot dažādu veidu degvielu, kas var būt pieejamas un izdevīgas konkrētajam reģionam vai sezonai.



  • Apkures katli ir ilgtspējīgi un ekoloģiski draudzīgi, jo tie samazina siltumnīcefekta gāzu emisijas un enerģijas patēriņu.



  • Apkures katli ir uzticami un droši, jo tie ir aprīkoti ar dažādiem aizsardzības un regulēšanas mehānismiem.



  • Apkures katli ir rentabli un ekonomiski izdevīgi, jo tie samazina apkures izmaksas ilgtermiņā.



Trūkumi




  • Apkures katli prasa augstas iegādes izmaksas, jo tie ir sarežģītas un dārgas iekārtas.



  • Apkures katli prasa regulāru uzturēšanu un apkopi, jo tie var bojāties vai zaudēt savu efektivitāti.



  • Apkures katli prasa lielu t elpas patēriņu, jo tie aizņem lielu platību un var prasīt papildu telpu degvielas uzglabāšanai un piegādei.



  • Apkures katli ir atkarīgi no degvielas pieejamības un cenas, kas var mainīties un ietekmēt apkures izmaksas un stabilitāti.



Kā izvēlēties piemērotu apkures katlu savai mājai?




Lai izvēlētos piemērotu apkures katlu savai mājai, ir jāņem vērā dažādi faktori, kas ietekmē katla darbību un efektivitāti. Šeit mēs sniegsim piecus galvenos kritērijus, kas jāapsver, izvēloties apkures katlu:


Apkures platība un jauda




Pirmais un svarīgākais kritērijs ir apkures platība, jeb cik lielu telpu vēlamies apsildīt ar katlu. No tā atkarīgs katla jaudas izvēle, jeb cik daudz siltuma katls spēj radīt. Parasti katla jauda tiek norādīta kilovatos (kW) vai megavatos (MW). Lai aprēķinātu nepieciešamo katla jaudu, var izmantot šo formulu: J = S x K x T, kur J ir katla jauda kW, S ir apkures platība m2, K ir koeficients, kas atspoguļo telpas siltumizolāciju (parasti 0.06-0.1), T ir temperatūras starpība starp telpu un āra gaisu C. Piemēram, ja vēlamies apsildīt 100 m2 lielu māju ar viduvēju siltumizolāciju un saglabāt telpu temperatūru 20C, kad ārā ir -10C, tad nepieciešamais katla jauda būs: J = 100 x 0.08 x 30 = 240 kW.


Kurināmā pieejamība un cena




Otrais kritērijs ir kurināmā pieejamība un cena, jeb cik viegli un izdevīgi ir iegūt degvielu, ko izmanto apkurei. Daži veidi degvielas var būt pieejami tikai noteiktos reģionos vai sezonās, bet citi var būt pastāvīgi pieejami un stabilas cenas. Parasti lētākie veidi degvielas ir cietie kurināmie (malka, ogles, briketes), bet tie prasa lielāku uzglabāšanas vietu un biežu piegādi. Dārgākie veidi degvielas ir gāze un elektrība, bet tie nodrošina automatizētu darbību un nepieciešamu tikai pieslēgumu pie gāzes tīkla vai elektrotīkla. Granulas un šķidrais kurināmais ir viduvējas cenas veidi degvielas, bet tie prasa speciālus konteinerus vai balonus uzglab āšanai un piegādei. Lai izvēlētos piemērotu veidu degvielas, ir jāapsver tās pieejamība, cena, patēriņš, uzglabāšana un piegāde.


Katla lietderības koeficients un efektivitāte




Trešais kritērijs ir katla lietderības koeficients un efektivitāte, jeb cik daudz siltuma katls spēj radīt no ieguldītās degvielas. Lietderības koeficients ir attiecība starp katla radīto siltuma enerģiju un patērēto degvielas enerģiju. Jo augstāks ir lietderības koeficients, jo efektīvāks ir katls. Parasti lietderības koeficients tiek norādīts procentos (%). Lai palielinātu katla lietderības koeficientu un efektivitāti, ir jāizvēlas katls, kas atbilst mūsu apkures vajadzībām un degvielas veidam, kā arī jānodrošina katla pareiza uzstādīšana, regulēšana un uzturēšana.


Katla uzbūve un dizains




Ceturtais kritērijs ir katla uzbūve un dizains, jeb cik kvalitatīvs un estētisks ir katls. Katla uzbūve ietver tā materiālu, formu, izmēru, konstrukciju un drošības elementus. Katla dizains ietver tā krāsu, stilu, apdari un izskatu. Lai izvēlētos piemērotu katla uzbūvi un dizainu, ir jāņem vērā mūsu mājas arhitektūra, interjers, telpas izmērs un plānojums, kā arī mūsu personiskais gaume un vēlmes. Parasti apkures katli tiek ražoti no tērauda vai čuguna. Tērauda apkures katli ir vieglāki, lētāki un ātrāk uzsilst, bet čuguna apkures katli ir smagāki, dārgāki un ilgstoši saglabā siltumu.


Katla vadības un regulēšanas sistēma




Piektais kritērijs ir katla vadības un regulēšanas sistēma, jeb cik viegli un ērti ir vadīt un regulēt katlu. Katla vadības sistēma ietver tā ieslēgšanu, izslēgšanu, program mēšanu, temperatūras un spiediena iestatīšanu un citus parametrus. Katla regulēšanas sistēma ietver tā saskaņošanu ar citām apkures sistēmas sastāvdaļām, piemēram, radiatoriem, termostatiem, cirkulācijas sūkņiem un akumulējošajiem rezervuāriem. Lai izvēlētos piemērotu katla vadības un regulēšanas sistēmu, ir jāņem vērā mūsu prasmes, vajadzības un iespējas. Parasti apkures katli var būt ar manuālu vai automātisku vadību, ar mehānisku vai elektronisku regulēšanu, ar vai bez attālinātas vadības iespējas.


Kur iegādāties kvalitatīvus un izdevīgus apkures katlus?




Lai iegādātos kvalitatīvus un izdevīgus apkures katlus, ir jāmeklē uzticami un profesionāli apkures katlu ražotāji un piegādātāji, kas piedāvā plašu apkures katlu klāstu, konkurētspējīgas cenas, kvalitātes garantiju, piegādes un uzstādīšanas pakalpojumus, konsultācijas un atbalstu. Šeit mēs sniegsim četrus piemērus no Latvijas tirgus, kas atbilst šiem kritērijiem:


Commodus.lv




Commodus.lv ir viens no lielākajiem apkures katlu ražotājiem un piegādātājiem Latvijā, kas piedāvā dažādu veidu un zīmolu apkures katlus, kā arī citas apkures sistēmas sastāvdaļas. Commodus.lv ir oficiālais pārstavis vairākiem pazīstamiem apkures katlu zīmoliem, piemēram, Viessmann, Buderus, Vaillant, Bosch u.c. Commodus.lv piedāvā augstas kvalitātes apkures katlus par izdevīg ām cenām, kā arī sniedz bezmaksas piegādi, uzstādīšanu, garantiju un konsultācijas. Commodus.lv ir arī apkures katlu servisa centrs, kas nodrošina apkures katlu apkopi, remontu un rezerves daļu piegādi.


Fan.lv




Fan.lv ir apkures katlu un citu apkures iekārtu interneta veikals, kas piedāvā plašu izvēli un ērtu pasūtīšanas procesu. Fan.lv sadarbojas ar vairākiem apkures katlu ražotājiem un piegādātājiem, piemēram, Atmos, Viadrus, Dakon, Protherm u.c. Fan.lv piedāvā kvalitatīvus un lētus apkures katlus, kā arī bezmaksas piegādi visā Latvijā. Fan.lv arī sniedz profesionālas konsultācijas un atbalstu, kā arī iespēju samaksāt par pasūtījumu vairākās daļās.


Majam24.lv




Majam24.lv ir apkures katlu un citu mājas iekārtu interneta veikals, kas piedāvā daudzveidīgu un kvalitatīvu sortimentu. Majam24.lv piedāvā apkures katlus no vadošajiem ražotājiem un zīmoliem, piemēram, Buderus, Viessmann, Vaillant, Bosch u.c. Majam24.lv piedāvā arī citas apkures sistēmas sastāvdaļas, piemēram, radiatorus, termostatus, cirkulācijas sūkņus u.c. Majam24.lv piedāvā izdevīgas cenas un akcijas, kā arī bezmaksas piegādi visiem pasūtījumiem virs 50 EUR. Majam24.lv arī sniedz iespēju samaksāt par pasūtījumu ar līzingu vai pēc piegādes.


Atmos.lv




Atmos.lv ir oficiālais Atmos apkures katlu p ārstāvis Latvijā, kas piedāvā augstas kvalitātes un efektīvus apkures katlus, kas izmanto cieto kurināmo, pirolīzi vai granulas. Atmos.lv piedāvā arī apkures katlu rezerves daļas, aksesuārus un servisa pakalpojumus. Atmos.lv piedāvā konkurētspējīgas cenas un garantiju, kā arī sniedz profesionālas konsultācijas un atbalstu. Atmos.lv arī piedāvā iespēju pasūtīt apkures katlu uzstādīšanu un apkopi.


Secinājums un bieži uzdotie jautājumi




Apkures katls ir svarīga iekārta, kas nodrošina mūsu mājokļu apsildīšanu un komfortu. Lai izvēlētos piemērotu apkures katlu savai mājai, ir jāņem vērā dažādi faktori, piemēram, apkures platība un jauda, kurināmā pieejamība un cena, katla lietderības koeficients un efektivitāte, katla uzbūve un dizains, katla vadības un regulēšanas sistēma. Lai iegādātos kvalitatīvus un izdevīgus apkures katlus, ir jāmeklē uzticami un profesionāli apkures katlu ražotāji un piegādātāji, kas piedāvā plašu apkures katlu klāstu, konkurētspējīgas cenas, kvalitātes garantiju, piegādes un uzstādīšanas pakalpojumus, konsultācijas un atbalstu. Šajā rakstā mēs esam snieguši noderīgu informāciju par apkures katlu veidiem, priekšrocībām, trūkumiem, izvēles kritērijiem un ieg ādes vietām. Lai uzzinātu vairāk par apkures katliem, lasiet mūsu bieži uzdotos jautājumus:


Bieži uzdotie jautājumi




  • Kāds ir apkures katla kalpošanas laiks?



Apkures katla kalpošanas laiks ir atkarīgs no tā veida, materiāla, kvalitātes, uzturēšanas un apkopes. Parasti apkures katli kalpo no 10 līdz 20 gadiem, bet daži var kalpot ilgāk vai īsāk. Lai pagarinātu apkures katla kalpošanas laiku, ir jāievēro ražotāja norādījumi un jāveic regulāra katla tīrīšana, pārbaude un remonts.


  • Kāds ir apkures katla patēriņš?



Apkures katla patēriņš ir atkarīgs no tā jaudas, lietderības koeficienta, degvielas veida un cenas, kā arī no apkures platības, siltumizolācijas, temperatūras un citiem faktoriem. Parasti apkures katla patēriņš tiek norādīts kilovatstundās (kWh) vai megavatstundās (MWh) uz vienu kvadrātmetru (m2) vai uz vienu kubikmetru (m3) apsildāmās telpas. Lai samazinātu apkures katla patēriņu, ir jāizvēlas piemērots katls, jāregulē temperatūra un jāuzlabo siltumizolācija.


  • Kas ir kondensējošais apkures katls?



Kondensējošais apkures katls ir apkures katls, kas izmanto degvielas sadegšanas procesa radušos kondensātu siltumu, lai palielinātu lietderības koeficientu un efektivitāti. Kondensējošais apkures katls ir efektīv āks nekā parastais apkures katls, jo tas izmanto līdz 30% mazāk degvielas un izdala līdz 30% mazāk emisiju. Kondensējošais apkures katls var būt gāzes vai šķidrā kurināmā apkures katls.


  • Kas ir akumulējošais rezervuārs?



Akumulējošais rezervuārs ir iekārta, kas uzkrāj un saglabā siltumu, ko radījis apkures katls, lai to izmantotu vēlāk. Akumulējošais rezervuārs ļauj samazināt apkures katla darbības laiku un patēriņu, kā arī nodrošināt vienmērīgu un nepārtrauktu apkuri. Akumulējošais rezervuārs var būt ar vai bez izolācijas, ar vai bez cirkulācijas sūkņa, ar vai bez termostata. Akumulējošais rezervuārs var būt pieslēgts pie apkures katla vai atsevišķi.


  • Kas ir apkures katlu serviss?



Apkures katlu serviss ir pakalpojums, kas nodrošina apkures katlu apkopi, remontu un rezerves daļu piegādi. Apkures katlu serviss ir nepieciešams, lai saglabātu apkures katla kvalitāti, efektivitāti un drošību. Apkures katlu serviss parasti tiek sniegts ar ražotāja garantiju vai ar līgumu ar apkures katlu piegādātāju vai servisa centru. Apkures katlu serviss ietver tādus darbus kā katla tīrīšana, pildīšana, pārbaude, regulēšana, filtru maiņa, detaļu nomaiņa u.c. 44f88ac181


1 view0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page